Hrnečkový koláč

Dneska pro vás mám tip na superrychlý, superjednoduchý a superdobrý recept. Určitě ho všichni znáte. Hrnečkový koláč podle osvědčeného receptu od babičky hned ve dvou variantách. Blíží se léto, a tak je třeba zpotřebovat zmražené ovoce z loňska, proto verze s ostružinami a vanilinovým cukrem. No a taky nám na zahradě začíná bujet rebarbora, takže druhá verze s rebarborou a skořicovým cukrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Jak na to? Najdu si hrneček o objemu 250 – 300 ml, vymažu a vysypu plech a předehřeju troubu na 200 °C.

Na koláč potřebuju:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 2 celá vejce
  • 1/2 hrnku oleje (já používám slunečnicový)
  • 1 prášek do pečiva
  • vanilinovýový a skořicový cukr
  • a asi tolik ovoce

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vajíčka vyšlehám s cukrem, pak šlehám a přilévám mléko a olej. Postupně pak přisypávám prášek do pečiva a mouku, dokud se těsto krásně nespojí. Pak ho naleju na pekáč a rozetřu do stran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na těsto pak nasypu ovoce, rozhodně s ním nešetřím, koláč nakyne a ovoce se trochu schová. Ovoce pak ještě posypu cukrem, na rebarboru jsem použila skořicový a na ostružiny vanilinový.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koláč šupnu do trouby a peču, dokud nezezlátne a těsto se nelepí na špejli. A protože každá trouba peče jinak, nevím, jak dlouho to bude trvat. Taky to poznáte po vůni, jak koláč začne vonět, je potřeba ho hlídat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Protože jsem byla doma, pekla jsem koláč v nepšeničné a „kozomlékové“ verzi pro bráchu. Klasickou mouku nahrazuju 1:1 bezlepkovou směsí Jizerka (koupíte v Albertu nebo zdravé výživě) a jemně mletou celozrnnou žitnou moukou. Koláč se dá upéct také úplně bezlepkový jen z Jizerky. S moukou se ale dá experimentovat všelijak, hlavní je zachovat poměr. Plech vysypávám kukuřičnou krupicí nebo polentou.

Kravské mléko nahrazuju kozím, ale stejně se dá použít i sójové nebo jakékoliv jiné. Samozřejmě, že tyhle speciální mouky a mléka jsou dražší, ale když má člověk dietní omezení, nedá se nic dělat. V porovnání s tím samým koláčem z pšeničné mouky je bezpšeničná verze lehčí, klidně sníte 3 kousky a nepřipadáte si nacpaní. Nevýhodou je, že bezlepkový koláč se víc drobí, ale není to žádná hrůza. Doma už nekynuté moučníky z pšeničné mouky ani nepečeme.

Kromě rebarbory a ostružin můžete vyzkoušet jakékoliv jiné kyselejší ovoce. Osvědčený je rybíz nebo borůvky. Kdo chce, může ještě navrch nasypat drobenku.

Co vy a letní koláče? Znáte, vyzkoušíte? A pšeničný nebo bezlepek?

Markéta

Advertisements

2 thoughts on “Hrnečkový koláč

    1. 😀 to jsem ráda, že se ti sbíhají sliny. Taky mám raději rychlé recepty se zaručeným úspěchem. A tohle je spolehlivý likvidátor přebytků ovoce 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s