Bezlepkové šílenství, nebo bezlebkové?

Minulý týden byl hektický, dvoje přijímačky a státnice tři dny po sobě. Ale mám to úspěšně za sebou a můžu se chlubit bakalářským titulem. Každopádně se konečně můžu pustit do psaní článků, kvůli kterým jsem si blog zakládala. Během mých (častých) prokrastinačních pauz na mě z internetu vykouklo několikrát mě blízké téma, bezlepková dieta. Jenže se do ní pouští lidé, kteří ji nepotřebují a považují ji za jednu z cest ke zdravému stravování. Dnes si tedy povíme něco o lepku, neboli glutenu, jak je to s bezlepkovou dietou, celiakií a alergií na lepek.

bezlepkove

Lepek je bílkovina (protein), který se nachází v pšenici, žitě a ječmeni. Jeho přítomnost v ovsu je sporná, proto se osobám citlivých k lepku nedoporučují ani ovesné výrobky. Existují dva důvody, proč někteří lidé musí držet bezlepkovou dietu. Prvním z nich je celiakie, to je chronické celoživotní onemocnění, při kterém na lepek v tenkém střevě útočí protilátky podobné těm, které naše tělo brání před bakteriemi. (Edit 29.6.2014: Kamarádka mě upozornila na nepřesnost: lepek v tenkém střevě vyvolává zánětlivou reakci a ta vede k vytvoření protilátek proti některým proteinům tenkého střeva). Taková obrana vyvolává v tenkém střevě zánět, který vede k poškození střevní sliznice. Celiakovi, který nedrží bezlepkovou dietu, se tak postupně snižuje schopnost trávení a vstřebávání živin a navíc roste riziko zhoubných nádorů střev.

Druhým důvodem k bezlepkové dietě je alergie na lepek. Tady hrají roli jiné protilátky, stejné jako ty, které vyvolávají sennou rýmu. Reakce tedy vede k sekreci hlenu a zažívacím problémům, nevede ale k zánětu a poškození střeva.

glutenfree

Co je hodně problematické u celiakie, je její diagnostika. Někdy se projevuje zažívacímy obtížemi, někdy kožními problémy (oparovité puchýřky) a někdy je zcela bezpříznaková. Jenže i u celiaků bez příznaků dochází k poškození střevní sliznice. Tudíž na jednoho diagnostikovaného celiaka klidně můžou připadat i tři, kteří to o sobě nevědí. No a navíc tu jsou alergici, kteří mohou mít podobné zažívací příznaky jako celiaci. A tady odtud podle mě plyne celé to šílenství s bezlepkovou dietou.

Určitě je dobře, že se mezi lidmi rozšířilo povědomí o existenci takového onemocnění. Pacienti mají konečně možnost dát si doma nebo v restauraci těstoviny, nemusí se živit jen rýží a bramborami, můžou si upéct bábovku nebo vánoční cukroví. Jenže bohužel se spolu s podvědomím rozšířil i strach, co když to mám taky. A tak se začalo o lepku uvažovat skoro jako o něčem škodlivém a nebezpečném. A bezlepková dieta začala být děsně módní. Až tak moc, že se z „gluten free“ stal marketingový tah, a píše se to i tam, kde to smysl vlastně nedává (jo třeba na kosmetiku).

glutenfree-shampoo

Jak to tedy s lepkem je? Lepek je prostě bílkovina, a jako taková zdravému člověku problémy nezpůsobuje. Ve střevě je lepek enzymy rozložen na aminokyseliny a ty jsou vstřebány do krve jako stavební jednotky. Navíc lepek, jakožto bílkovina, snižuje glykemický index. Potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují kolísání hladiny glukózy v krvi, to vede k pojídelní únavě a dlouhodobě je to rizikový faktor pro vznik obezity nebo cukrovky druhého typu. A to je důvod, proč bezlepková dieta, ve smyslu budu jíst úplně běžně (pečivo, těstoviny, omáčky…), jen všechen lepek nahradím nelepkem, neřeší špatné stravovací návyky. Brambory a bílá rýže mají stejně vysoký, někdy i vyšší glykemický index, než pšenice.

Pokud tedy máte nějaké dlouhodobé zažívací problémy, jste dlouhodobě unavení (a při tom jinak jíte zdravě), nebo máte třeba celiakii v rodině (je částečně geneticky podmíněná), dojděte si k lékaři a nechte se otestovat. Krevní testy odhalí přítomnost protilátek proti lepku, pokud by se v krvi vyskytovaly, následuje ještě odběr střevní sliznice, a její analýza na poškození. A pokud jste na bezlepkovou dietou uvažovali z redukčních důvodů, tak raději změňte jídelníček, lepek není to, co dělá běžnou stravu nezdravou. Je to nedostatek vlákniny (celozrnné suroviny, ovoce a zelenina), špatný pitný režim, převaha živočišných tuků nad rostlinnými a špatný poměr bílkovin, tuků a sacharidů v potravě.

Nechte bezlepkovou dietu těm, kteří si vybírat nemůžou, a buďte rádi, že takové omezení nemáte. A prosím šiřte správné informace do okolí, mediální masáž totiž dělá strašnou paseku.

No koukám, že nakonec jsem se docela rozvášnila. Doufám, že jsem se nikoho nedotkla, ale já prostě psala, jak to cítím. Co vy a bezlepková?

Markéta

Zdroje obrázků:

http://www.dm-trade.eu/zbozi-detail.php?sid=1

http://www.studentpoint.cz/312-pro-zdravi/7965-coze-je-to-ta-bezlepkova-dieta/#.U6XBe5SSyaU

http://9gag.com/gag/aZPO5g6

Advertisements

16 thoughts on “Bezlepkové šílenství, nebo bezlebkové?

  1. u nás ve třídě to měla spolužačka a chovala se i v pohodě, nikomu to nepředhazovala, nebo tak něco. Ségry kamarádka tu celiakálii má, bylo docela náročné pro ni upéct pečivo, když jsme neměli pekárnu (vznikly nám z housek bochníky ala šutr). A sestra spolužačky ze střední před léty byla taky diagnostikovaná.

    Já určité zažívací potíže mám, únavou trpím taky. Tu ale vyrovnávám několika šálky kávy 🙂 Holt při dětech je to alespoň dle mého normální stav 🙂
    Ale připomněla si mi, že už mne skoro rok uhání obvodní, že chtějí otestovat krev a vzít odběry. Děda umřel a měl rakovinu tlustého střeva. Do toho nemají hodnoty na cukrovku a cholesterol. Takže děkuji za připomenutí.

    A jak jsem na začátku zmiňovala to, že tu celiakálii nikomu nepředhazovala, tak mne před pár dny nutili u prarodičů koukat na prostřeno, tam byla paní s touto zdravotní komplikací a přišlo mi, že neuměla mluvit o ničem jiném :-/

    1. Já si myslím, že obecně většina lidí, kteří mají nějaké omezení, tak se jím nechlubí. Ale stejně si musí na všechno dávat pozor, v restauraci se radši třikrát zeptat, jestli ta omáčka není zahuštěná. Když člověk řekne, že je alergik, hned jsou všichni ochotnější. U nás to schytal brácha, nemůže teda jen pšenici, ale k tomu kravské mléko, takže je nutnost číst složení i gluten-free potravin.
      Taky myslím, že tvoje problémy spíš nebudou nic špatného, ale na to vyšetření bych šla. Za to člověk nic nedá 🙂
      M.

  2. Gluten free body wash :o)))) dobré…
    jak říká má moudrá kamarádka: nekoukej, co v tom není, koukej, co v tom je..

  3. Je to teď módní, zdá se mi…. Ale to zase přejde:) Nemyslím si, že nemůže být prospěšné příjem lepku zmenšit – přece jen stravovací návyky mnoha lidí jsou nyní – i díky technologickým pokrokům (čištění obilnin) nedobré. Co nevadilo minulé generaci, dělá potíže nám. Protože nejíme vyváženě (jak říkáš vláknina, vitaminy..). Nicméně z diet mi připadá ještě jako ta nejméně škodlivá:) Samozřejmě se teď nebavím o lidech nemocných, takové znám a jejich stravování jim nezávidím. Veronika

    1. JO taky si myslím, že je to teď děsná móda. Rozhodně je prospěšné snížit příjem klasické bílé mouky, hlavně teda pečiva, knedlíků a tak. Podle mě je to spíš důležité kvůli nerovnováze příjmu sacharidů (hlavně škrobů), tuků a bílkovin. Je pravda, že bezlepková dieta, kde vlastně dojde ke snížení příjmu škrobů (protože ono bezlepkové pečivo nechutná zrovna moc dobře) a jejich nahrazení větším množstvím zeleniny, vlastně simuluje normální zdravé stravování. Podle mě to ale celé nemá být o lepku, ale o škrobu a vláknině. Hlavně mi vadí takové ty zobecňující řeči o tom, že lepek je jed :).
      M.

  4. Dokonce se nechá udělat i test na celiakii doma (Biocard celiac test) 🙂
    Myslím ale, že když někdo trpí tou opravdovou celiakií v závažné formě, tak to teda sakra pozná i tak, že něco není ok. Bez diety to pak může dopadnout hodně špatně :-/

    1. Dodatek: u těch, co nemají výrazné potíže, ale stále „se necítí dobře“ se doporučuje někdy zkusit bezlepkovou dietu na 3 měsíce, a prý někteří hlásí úspěchy. Jde většinou o nějakou lehčí formu nesnášenlivosti, prevalence na to je docela vysoká (akorát na číslo si teď vůbec nevzpomínám, no od státnic už je to měsíc 😀 )

      1. Tak to je supr, že už je na detekci celiakie i domácí test, to jsem nevěděla. Já si pamatuju jak brácha musel vydržet hadičku pusou až do střeva, br. Nevím, jak je to s tou celiakií, psala jsem na to seminárku a projevy můžou být různé od zažívacích problémů, přes kožní projevy, celkovou únavu, ale právě i bezpříznakové (to je asi sporné, záleží asi jak každý sám vnímá obtíže), která se může v příznakovou časem změnit nebo taky ne. Každopádně prevalence intolerance na lepek bude rozhodně vyšší než diagnostikovaná, kromě celiaků do toho ještě patří alergici. Každopádně „stálé se necítění dobře“ může být jedna z diagnóz „bezpříznakové“ celiakie nebo alergie na lepek.
        M.

  5. Před 14ti lety mi diagnostikovali celiakii. Mé hlavní příznaky: časté a opakující se záněty horních cest dýchacích. Hodně atypické! Řekla bych, že příčinou toho všeho bylo oslabení imunity vlivem poškození tenkého střeva. Trápila jsem se několik let, bývala jsem i 6x ročně na ATB. Později jsem přestala růst, kazily se zuby a padaly vlasy (pro 12ti letou holku dost hrůza:-)) Tehdy mou ošetřující lékařku napadlo zkusit bezlepkovou dietu a tím mi zachránila život. Od té doby jsem zdravá jako řípa i stihla jsem i docela slušně vyrůst.

    Občas slýchám příběhy typu: ,,chci žít zdravě, tak držím bezlepkovou dietu…“ nebo ,,chtěla jsem zhubnout, tak jsem začala držet bezlepkovou dietu…“ Asi je to opravdu trošku moderní záležitost, na druhou stranu díky tomu se nám, celiakům, množí v ČR výrobky, které jsou pro dietu vhodné, takže já tu osvětu (i když je občas přehnaná) vítám, mňam! 🙂

    1. Je fakt, že i ta „zdravá a hubnoucí“ propagace hodně pomohla dostupnosti nejen bezlepkových potravin, což také vítám. U nás v rodině má s intolerancí pšenice a kravského mléka brácha a pamatuju si, jak jsme pro kozí mléko museli na farmu a kolikrát smrdělo, v zimě sypké sójové náhražky bez chuti a žitná mouka byla k sehnání jen velmi hrubě mletá. Jen mě štve, že kvůli módnosti různých takových diet i mezi zdravými jedinci způsobuje nepřiměřené ceny bezlepkových i jiných dientích potravin.
      M.

      1. Ano, to je pravda. Ceny jsou opravdu nehorázné. Některé pojišťovny vyplácejí nemocným „přídavek“, ale je třeba doložit všechny bezlepkové účtenky a navíc částka to není moc závratná. Zajímavé, že to není všude stejné. Zrovna žiji v UK a tady ten rozdíl v ceně mezi bezlepkovými a standardními výrobky není tak markantní jako u nás. Ale čím to je, si netroufám odhadovat…

  6. Ja som držala bezlepkovú diétu na odporúčanie doktora takmer rok, krvné hodnoty som síce nemala až tak enormne vysoké ako mávajú bežný celiatici, ale u mňa bol iný problém a to bola príšerná bolesť žalúdka. Nemohla som skoro nič jesť, každá večera ma zaťažila tak, že som nevedela akú tabletku si dať aby ma ten žalúdok tak nepiekol a doslova nebolel. Ani pri bezlepkovej diete som sa však nemala dobre, akosi mi to vôbec nepomáhalo, problémy pretrvávali a tak mi doktor po necelom roku držania diéty a po dobrých výsledkoch dovolil opäť prejsť na bežnú stavu a tu akoby šibnutím čarovného prútika všetky problémy skončili. Ale to neznamená, že nie som opatrná, nejem nič mastné a čo sa týka lepku nepreháňam to, pečivo jem minimálne a cítim sa tak omnoho lepšie. Možno práve ten čas držania diéty akosi opravil môj žalúdok neviem. Každopádne som to zažila a nebolo to nič závideniahodné, skrátka som bola vkuse hladná, ja som aj normálne stále hladná a tak som bola ešte viac, máločo mi chutilo, chlieb pre celiatikov je pre mňa príšerný, nechutil mi a o kokose, ktorý sa dáva do všetkých bezlepkových sladkostí už nechcem ani počuť, vyhýbam sa mu ako sa len dá. Ale gluten-free kozmetika to už niekto riadne prehnal.

    1. Pokud se bezlepková dieta předepíše ze zdravotních důvodů, je to samozřejmě v pořádku, zvlášť pokud jsi měla nevysvětlitelné zažívací potíže. Jsem moc ráda, že se ti problémy zpravily a že jsi neskončila na GF, protože, jak říkáš, bezlepkový chleba je děs.
      M.

    1. Já jsem samozřejmě ráda, že se o celiakii i alergii na lepek mnohem víc mluví a i mezi lidmi roste povědomí. S nebezpečími neléčené celiakie jsem velmi dobře obeznámena. Tento článek nebyl myšlen jako zlehčování tohoto závažného zdravotního problému, ale spíš jako nesouhlas s považováním bezlepkové diety za dietu redukční. Mezi zdravě žijícími lidmi se v nedávné době totiž rozšířily všelijaké výzvy 30 dní bez lepku atd. Přitom bezlepková dieta může být stejně nezdravá i zdravá jako strava zahrnující lepek, záleží mnohem více na podílu zeleniny, jednoduchých cukrů, tuku, energetickém přijmu a výdeji…
      Markéta

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s