Žrádlo! aneb TAG o jídle

Jídlo miluju, kdyby se po jeho nadbytku nepřibíralo a neexistoval pocit plného břicha, tak jím neustále. A tak jsem si vypůjčila TAG od Get the Louk. Připravte si slinné žlázy, jde se na to.

Cardamom-Roasted-Tomato-Pasta-Recipe1

1. Snídaně, oběd nebo večeře?

Snídaně. Bez snídaně nefunguju, nevylezu z domu a párkrát jsem málem omdlela. K snídani nutně potřebuju sladké, jen o víkendu k pozdní snídani zvládnu i něco slaného. Nejčastěji snídám müsli s jogurtem, medem, ovocem a oříšky nebo podobně ozdobenou ovesnou kaši. Nebo taky občas něco peču. K obědu mám ráda těstoviny nebo nějaké asijské jídlo, na českou klasiku mě moc neužije a hlavně ji nevařím. Na večeři si dávám salát nebo třeba omeletu, snažím se vynechávat pečivo a přílohy. Když jdu ale do restaurace, miluju tříchodové menu a dezert vynechávám jen výjimečně.

IMG_20140724_082512
Jeden z mých kašových výtvorů

2. Oblíbená restaurace?

Asi nemám konkrétně jednu. Když jdeme s rodinou do pizzerie, rádi vybíráme Pizza Coloseum, protože tam dělají bezlepkové těstoviny pro bráchu. Ze školy na oběd, značka: blízko, rychle a levně, chodím k Číňanům v Lípové ulici. Vaří tam opravdu Číňani, mají tam klasická asijská meníčka, ale i dražší typicky čínská jídla. Nebo zaběhnu na Pho k tramvajové zastávce Albertov. Obecně mám ráda restaurace, které dodržují charakteristiky vybrané kuchyně a nepřekombinovávají.

3. Ovoce nebo zelenina?

Rozhodně ovoce. Jsem prostě na sladké. Musím, ale říct, že na tropické ovoce mě moc neužije. Nejraději mám berries (jahody, borůvky, maliny… proč pro ně neexistuje souhrnný český název??), jabka a citrusy, hlavně pomeranče. Z ovoce se navíc dá upéct spousta sladkých dobrůtek. Zeleninu mám taky ráda, ale tam jsem mnohem vybíravější, nejím papriku, cibuli jen někdy (dozvíte se kdy a proč v poslední otázce). Zeleninu teda hlavně preferuju čerstvou, tepelně upravených zelenin jím mnohem míň než čerstvých.

w634091071694529759

4. Co si objednávám k pití?

Nemám ráda přeslazené limonády, proto jsem nejraděj, když můžu dostat k jídlu kohoutkovou vodu. Bohužel, v ČR se zatím tenhle trend moc nerozmohl. Třetinku hnusné neperlivé bonaquy si ale nechám ujít, a tak když mají, vybírám si domácí limonádu. Někdy ale přijde chuť na točenou kofolu nebo zázvorový tonik.

5. Těstoviny nebo pizza

Miluju obojí, miluju zkrátka italskou kuchyni. Pizzu si doma nedělám, těstoviny jo. Pizzu mám nejraděj se sušenou šunkou, rukolou a parmezánem, někdy mě ale popadně chuť na zcela neitalskou havaj. Těstoviny někdy dělám podle italského receptu nebo do nich naházím zeleninu co dům dal, většinou ale jede rajčatová omáčka s kuřecím nebo mletým masem, kterou kořením triem oregáno-tymián-bazalka a nakonec bohatě posypu parmezánem.

6. Oblíbený dort?

Asi nemám jeden. Raději mám ale ty lehčí s ovocem a tvarohem nebo mascarpone. Miluju ale taky sachr od babičky a medovník.

33321_nahledy_dorty1_0058_vrstva4
Tenhle od Hájka, na ten zajdu často a ráda.

7. Polévka nebo salát?

Vůbec nejsem polívková. Když už polívku, tak od maminky a pokud možno vývar. Takže za mě salát. Ale s tím mám v restauracích taky problém, protože nejím papriku. Doma si ho ale vyšperkuju a ochutím podle mého gusta.

8. Oblíbená zmrzlina?

No na zmrzky mě neužije. Když už tak sorbet, nebo nějakou bez mlíka. Nejraděj mám jahody/borůvky/směs v čokoládě no a nebo Míšu. Vše se ale mění v Itálii, tam si dám víceméně jakoukoli. Stejně ale platí, že nejraděj mám kyselou citrónovou a jahodovou. Nepozřu točenou zmrzlinu, ruskou nebo nanukový dort.

9. Bílá, mléčná nebo hořká čokoláda?

Hořká! 70 -85%, když je nouze tak na vaření z Lidlu taky není špatná. Na bílou mi občas přijde chuť, mléčnou mně nedávejte, výjimku přijímám jen v oříškové podobě. Nejzajímavější hořkou čokošku jsem dostala nedávnou od mamky. Přivezla mi z Islandu kombinaci s kávou a kardamomem. Zamilovala jsem se, asi udělám v téhle kombinaci nějaký dezert.

10. Jakou kuchyni vařím?

Lehkou. Středomořskou nebo asijskou.

11. Jakou kuchyni moc nevařím a neovládám a chtěla bych. 

I když italskou vařím, chtěla bych se jí naučit víc. Domácí těstoviny, domácí pizza, různá masa, ryby… Pak taky thajskou, tu ani moc nevařím, ale chutná mi. No a hlavně bych se chtěla naučit spoustu složitých světových dezertů, ale musela bych si na to najít čas a nebýt líná.

72696b76-cf13-4573-ad3d-c8216659bbab_M

12. Jaké jídlo ses naučila jíst s věkem?

Olivy. Nikdy mi nechutnaly, pak mi zachutnaly černé nakládané v soli. No a ve Španělsku se to zlomilo. K vínu tam automaticky dostáváte zobání, obvykle olivy, které si každá restaurace nakládá sama. A kombinace oliv s všelijakými bylinkami mě naučila jísti i ty zelené. Pak jsem se taky naučila pít kofolu. Naopak s věkem jsem přestala jíst rozinky. Jako malá, tak do čtyř let, jsem je jedla místo bonbónků, pak se mi asi přejedly a teď je ze všeho tahám.

13. Nějaký zvláštní domácí recept

Nebylo pro mě lehké vybrat jeden, ale nakonec jsem zvolila tenhle, který je rychlý, levný a vařím si ho i v Praze na bytě. Jemnuje se čochochbili. Vůbec nevím jak se to píše, tak píšu jak se to vyslovuje. Je to nějaký balkánský recept, který se má dělat se skopovým, my používáme kuřecí. Kuřecí se orestuje na olivovém oleji s česnekem, osolí se a okoření se trochu oregánem a tymiánem a posolí. Přidá se rajčatový protlak, zarestuje se a rozředí vodou. Dochutí se citronovou šťávou, trošku cukrem a ještě dosolí. Omáčka klidně může být trošku překyselená a přesolená. Nakonec se do omáčky přidá kopr a celé se to promíchá s rýží (proto nešetřete solí a citrónem). Já doporučuju basmati. Hodně lidem se zdála tahle kombinace podivná, ale pokud máte rádi kopr, doporučuju vyzkoušet, je to hodně osvěžující.

14. Bonusová: Jaké jsou moje žrací úchylky?

Čich u mě hrajě strašně důležitou roli. Vyžívám se v koření a bylinkách a některé věci nejím kvůli tomu, že mi nevoní. A ne, smradlavé sýry mi obecně nevadí. Nejím ale třeba papriku, smrdí mi a z její „vůně“ kýchám. Nevadí mi ale paprikové koření.

Jiné věci (a těch je víc) nejím kvůli konzistenci. Skvělý příklad je cibule. Jím buď úplně čerstvou, nebo jen lehce orestovanou, že ještě křupe, a úplně vypečenou. Nic mezi. Nesnáším tu oslizlou konzistenci, která končí tuhou šlupkou. Sklovitou cibulku z jídla separuju (a věřte mi, dá to zabrat). Proto nejím kuře na paprice, cibulačku… Když ale budou tahle jídla rozmixovaná, nemám problém. Podobně hnusnou konzistenci mají rozinky v moučnících, jsou takové nacucané a je mi odporné do nich kousnout.

Květák, kapusta nebo řepa mi chutnají v syrovém stavu mnohem líp.

Ráda obírám maso z kostí, ale nemám ráda, jak se zapatlám. Tak se snažím obírat příborem. Už mi to docela jde.

Nejím hovězí od dob nemoci šílených krav. A ne proto, že bych se bála, ne kvůli ekologickým důvodům. Před BSE jsem hovězí normálně jedla, pak jsme ho nějakou dobu nekupovali a mě pak přestalo chutnat, prostě ta hovězí chuť mi začala vadit. Začínám už ale znovu přicházet na chuť steakům. Doma ale mám za hovězí náhradu v podobě zvěřiny, která je mnohem lepší.

Dejte mi do komentářů vědět, jak to máte vy. Nebo rovnou využijte celý TAG.

Markéta

Zdroje obrázků

http://www.inspiredtaste.net/8752/cardamom-roasted-tomato-pasta-recipe/

http://www.zijemenaplno.cz/Clanky/a280-Ovoce-a-zelenina-chutnaji-i-leci.aspx

http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/dorty/ovocne-bez-kremu/jahoda-malina-ovocny-dort/

http://www.agentura-nazazitky.cz/ShowProduct/Thajska-kuchyne.aspx

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s