Není olej jako olej

Konečně jsem po hektickém týdnu našla čas na sepsání nového článku. Inspirací mi bylo velmi milé náhodné setkání s panem Haraštou, jedním ze zakladatelů firmy Saloos, na degustaci mladých vín ve Valticích. Povídali jsme si o rozdílech ve zpracování olejů a kontrole jejich kvality. A tak tenhle článek bude takovým shrnutím i částečným rozšířením toho, co jsem se dozvěděla.

Olive Oil

V kosmetice můžeme najít buď oleje syntetické nebo přírodní. Mezi syntetické oleje patří minerální olej (nebo taky parafínový), isopropyl estery, ethylhexyl estery, stearyl nebo též isocetyl estery (tyhle skupiny se od sebe liší drobnými rozdíly v tekutosti a propustnosti pro vodu). Dále propoxylované alkoholy (mají předponu PPG-číslo), které se používají do deodorantů a antiperspirantů.  Vlastnosti podobné přírodním olejům má skupina esterů kyseliny caprilové (triglycerid, propylen glycol diester apod.) a estery kyseliny olejové (v názvu mají slovo oleate nebo cocoate). A nakonec polymerní (např. polyisobutene) nebo silikonové oleje (koncovka -cone, siloxan, -conol apod.). Syntetické oleje slouží jen jako mastná složka v kosmetice nebo jako nosič v tucích rozpustných látek (např. vit. A nebo E). Samy o sobě v podstatě neposkytují pokožce žádný benefit, protože jejich složení nebo struktura je často naprosto odlišná od přírodních olejů zastoupených i na kůži. Jestli mi nevěříte, podívejte se na obrázek (u oleje si v každém rohu klikatice představte CH2 – uhlík se dvěma vodíky, Si je křemík, ten v přírodních olejích nenajdeme, a O je kyslík):

struktura

Přírodní oleje vypadají podobně jako olej na předchozím obrázku. Jsou tvořeny glycerolem (to je ta část úplně vlevo) a mastnými kyselinami (ty klikatice).  Přítomnost dvojných vazeb (dvojitá čára v klikatici) je zodpovědná za tekutost tuku nebo oleje v pokojové teplotě. Čím je dvojných vazeb víc, tím nižší bude teplota tání oleje. Přírodní oleje tedy odpovídají více méně strukturou tomu, co se nachází na naší pokožce. A navíc, přírodní oleje byly získány z rostlin, nejčastěji z jejich semen nebo plodů. O tom, co nám takový přírodní olej ale dá, rozhoduje způsob jeho zpracování, a tady je to stejné jako v kuchyni.

Pokud si má olej zachovat, co nejvíc zdraví prospěšných látek a aromatických látek, musí být lisován za studena a pak se označuje jako panenský olej. Také, pokud je olej označen jako bio, znamená to, že kromě toho, že byl pěstován ekologickým zemědělstvím, byl také lisován za studena. Pokud ale olej získáván za vysokých teplot a tlaků, tzv. rafinováním, ztrácí vitamíny, minerální látky a další látky zajímavé pro naši pokožku. Pak se z něj stává v podstatě bezcenná mastící látka téměř bez chuti a vůně, která funguje stejně jako syntetické oleje, jen tedy strukturou odpovídá molekulám naší tukové ochranné vrstvy. Rafinované oleje jsou levné, protože se získávají snadno a ve velkém množství. Pokud rostliny pocházely z ekologického zemědělství, můžete i rafinovaný olej najít v přírodní kosmetice. Jak tedy takové oleje poznat, abychom neplatili výrobcům za prázdné sliby? Nejprofláknutější rafinovaný olej je Glycine Soja Oil, u ostatních olejů se to tak snadno nepozná, pokud tedy olej ve složení není označen jako „bio“, „lisovaný za studena“ („cold pressed“) nebo „panenský“ („virgin“), olej možná pokožce kromě hydratace nepřidá vůbec nic z toho, co původně obsahoval.

argan

Nejvíc mě překvapilo, jak přísné kontrole přírodní oleje podléhají. Různé oleje se dovážejí z různých koutů světa, podle toho, kde se dané rostlině nejlépe daří. Každý olej má své specifické složení, a to je velmi pečlivě kontrolováno nejprve dodavatelem oleje v zemi původu, tam je ovšem znovu překontrolováno kupující firmou než je přepraveno do cílové země a po příletu je složení kontrolováno ještě jedou. Tak se brání podvodníkům, aby prodávali oleje zbavené třeba jedné konkrétní mastné kyseliny, kterou je pro ně výhodnější prodat samostatně, nebo třeba olej šidili nějakým jiným, levnějším.

Podobně jako chuť vína ovlivňuje to, v jaké půdě rostlina roste, kolik má slunce a vody, vlastnosti a vůni oleje ovlivňují stejné přírodní vlivy. Olej se liší i v průběhu roku a dokonce jsou i rozdíly mezi šaržemi. Vlastnosti oleje jsou u každé šarže testovány čichem i na kůži, podobně jako je víno degustováno. Stejně ale může jeden přírodní olejový výrobek vonět pokaždé trochu jinak. A to je podle mě na přírodní kosmetice to zábavné, že i když kupujete pořád ten samý produkt, pokaždé získáte malinko něco jiného.

A to je ode mě pro dnešek vše. Doufám, že jste byli překvapeni některými informacemi stejně jako já a těším se na vaše komentáře.

Markéta

Zdroje:

http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/man-forced-to-have-penis-removed-after-1439502

http://www.makingcosmetics.com/articles/18-oils-waxes-in-cosmetics.pdf

http://www.siltechpersonalcare.com/emulsifiers_page.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky#mediaviewer/File:Fat_triglyceride_shorthand_formula.PNG

http://www.med-health.net/Argan-Oil-Benefits.html

Advertisements

3 thoughts on “Není olej jako olej

  1. jo, to je extrémně zajímavé! A hlavně když jsou to informace od odborníka :). Já tohle praktikuju s olejema na tělo nebo na jídlo :D, aby byly nerafinované, bio apod.. jenže s pletí mám problém v tom, že po rostlinných olejích se mi ucpou vždycky póry a po tom minerálním ne :((. Hrozně bych chtěla, aby to bylo naopak, a nechápu to, ale co s tím… Možná se někdy moje pleť umoudří 🙂

    1. Tak každá pleť je jiná, nejspíš je v těch nerafinovaných olejích něco, co prostě tvoje nesnese. Ony ty syntetické oleje obvykle nemají žádný špatný efekt, takže hold jen přicházíš o bonus v podobně vitamínů a tak, ale ty můžeš pleti dodávat vnitřně (tak si toho stejně vezme víc).
      Ještě mě napadl jeden tip, pokud tedy nemáš výhrady k živočišným produktům, vepřové sádlo má složení prý nejpodobnější tomu, co máme na pleti. .
      M.

      1. díky :), to zní logicky! Právě, ten minerální je asi aspoň celkem hypoalergenní, když už v něm nic není :D. Tak to doženu vnitřně, to by mě nenapadlo a hned se cítím líp 🙂

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s