Klasika k sežrání, Blueberry Muffins

Nevím, jestli je to tím počasím, nebo tím, že mě příštích čtrnáct dní čekají celodenní praktika a já do toho budu muset zařizovat kvanta papírování anebo tím, že nakonec stejně neuniknu jedné práci, o které jsem si myslela, že už vyšuměla (aneb neodkládejte něco na neurčito, protože vás to stejně dostihne). Každopádně jsem dorazila domů a přepadla mě jakási předjarní deprese a potřebovala jsem vypnout mozek. A to mi jde nejlíp u pečení a dobré jídlo umí zaručeně zvednout náladu. A protože se jaro a léto přece jen blíží, je potřeba začít pomalu spotřebovávat loňské zásoby mraženého ovoce, proto padla volba na nesmrtelnou klasiku, borůvkové muffiny nebo zkrátka blueberry muffins.

Budete potřebovat:

  • asi dva hrnky borůvek (těch evropských, klidně mražených)
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 90 g másla, rozpuštěného
  • 2 větší vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 g cukru krupice
  • 250 ml podmáslí
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu

A postupujete takhle:

Nastavíte troubu na 180°C a vyložíte muffinovou formu košíčky (anebo vymažete a vysypete). Smícháte mouky s kypřícím práškem a sodou v jedné míse. Tekuté ingredience s cukrem a citronovou kůrou smícháte v druhé misce. Pak přisypete trochu mouky k borůvkám, aby se obalily a zbytek přidáte k tekuté směsi. Promícháte a přisypete borůvky a zase promícháte. Na celé míchání vám stačí ruční metlička, protože těsto na muffiny se nesmí přemíchat. Pak nadávkujete do formičky po okraj a klidně i lehce nad, pokud používáte mražené borůvky a ještě nejsou plně rozmrzlé, tak se nebojte, protože těsto pěkně drží. Pečete asi 20 minut do zezlátnutí a aby nelepila špejle. Muffinky nepřepečte, byly by suché a ne tak vláčné.

Rozhodně se nebojte másla, nová studie, která shrnuje výsledky z dlouhodobých pozorování ukázala, že nasycené tuky nejsou tím hlavním problémem v naší dietě, že mnohem důležitější je správný poměr omega-3 (z olejů) a omega-6 (z ryb) polynenasycených mastných kyselin. Nasycené tuky sice obsahují cholesterol, ale ten samotný v organismu není takový problém, jako když je v těle zánětlivé prostředí, které ten „špatný“ cholesterol LDL oxiduje, a ten pak může působit na vznik kardiovaskulárních chorob. Tím, že baštíme teď mnohem víc rostlinných olejů a máme nedostatek ryb, posunuli jsme poměr omega-3 a omega-6, který má být 1:1 až na extrémních 16:1. Omega-3 mají ale v tomhle poměru účinky, které podporují zánět, a tak vlastně používáním olejů místo živočišných tuků nedošlo k žádné prevenci kardiovaskulárních chorob. Jen upozorním, že ne všechny oleje mají stejné složení, např. olivový olej omega-3 mastných kyselin obsahuje minimum, protože je z většiny tvořen kyselinou olejovou, která je mononenasycená. Podobně vhodný je také kokosový olej, který obsahuje sice nasycené mastné kyseliny, ale s krátkým řetězcem, které mají rády naše střevní bakterie a buňky. Naopak u nás tolik oblíbený slunečnicový olej omega-3 obsahuje spoustu, takže s tím opatrně (a prosím, nesmažte na něm, polynenasycené tuky pak mění strukturu a výsledek má zánětlivé a karcinogenní účinky).

Jó a abych nezapomněla, citronová kůra je takový bonus, který ale takový normální moučník posune na úroveň luxusní záležitosti. A věděli jste, že borůvky jsou ještě bohatší zdroj vitamínu A než mrkev?

Já jdu popravit jeden z mufínů a přeju krásný víkend!

Markéta

Reklamy

4 thoughts on “Klasika k sežrání, Blueberry Muffins

  1. mňam, ty bych si teda dala líbit :)). Vypadají nádherně. Připomínají mi borůvkový koláč od babičky, z čerstvě sbíraných lesních borůvek, těm se nic nevyrovná :).

  2. Po dlouhém a náročném dni je takový článek jako pohlazení po duši 🙂 Ještě štěstí, že jsem si u Paula koupila makronku a měla jsem u čtení co mlsat!

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s